Home Blog Pagina 61

‘Pink bowl’ quinoa pap met frambozen (ontbijt)

2

Grijs weer of niet deze Pink Bowl doet meteen aan de zomer denken, toch? Bovendien is ie lekker warm en dus ideaal om een koude dag goed te beginnen. Niet enkel omdat je vrolijk wordt van de kleur maar ook omdat deze quinoa pap boordevol voedzame ingrediënten zit!

Ik vind het fijn om mijn ontbijt te laten variëren. Ik ben dol op eitjes ’s morgens of havermoutpap of yoghurt met granola en vers fruit. Maar af en toe mag het wel eens wat anders zijn ook. Veel afwisseling is goed om verschillende vitaminen, mineralen en plantenstoffen binnen te krijgen.

Quinoa als ontbijt heeft het voordeel dat je lang een verzadigd gevoel hebt, dat komt onder andere doordat quinoa veel proteïne en vezels bevat. Het bevat alle aminozuren die we nodig hebben, de zogenaamde essentiële aminozuren die we zelf niet kunnen aanmaken. Niet zo verbazingwekkend dat quinoa ook heel goed is voor vegetariërs dus! En nog goed nieuws.. het is van nature glutenvrij en wordt bijna altijd biologisch gekweekt. Quinoa bevat ook heel wat mineralen, onder andere magnesium waar zo’n 70% van de Westerse bevolking een tekort van zou hebben. Wie bezorgd is om de anti-nutriënten kan de quinoa weken en laten kiemen.

Owkay. Long story short, quinoa heeft je veel te bieden en is bovendien super lekker! Samen met heerlijke bessen (antioxidanten bommetjes) vind ik dit een AWESOME ontbijt. En toegegeven de kleur heeft daar misschien ook wel iets mee te maken (bijpassende emoji: aapje met handen voor zijn ogen).

Roze quinoa ontbijtpap gezond

Gezondontbijt quinoa pap met frambozen

Ingrediënten:

  • 250  ml amandelmelk
  • 70 gram quinoa
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram Griekse yoghurt (of kokosyoghurt)
  • 1 grote eetlepel amandelboter of amandelpuree (te vinden in de biowinkel)
  • 1 hand vol (diepvries)frambozen
  • 1 theelepel ahornsiroop (of meer naar believen)
  • Optioneel: kokosschilfers en blauwe bessen

Hoe:

  1. Doe de quinoa en amandelmelk in een steelpannetje. Breng aan de kook en doe er een deksel op.
  2. Zodra de amandelmelk kookt zet je het vuur op een lagere stand.
  3. Laat de quinoa volledig garen. Giet indien nodig nog wat amandelmelk erbij.
  4. Zet het vuur af en voeg de (diepvries)frambozen toe, roer tot de quinoa mooi roze is.
  5. Doe de amandelboter en de vanille erbij.
  6. Proef en voeg eventueel nog wat ahornsiroop toe (de amandelmelk maakt het al redelijk zoet).
  7. Doe in een kommetje en top met een flinke kwak Griekse yoghurt.
  8. Doe er de toppings op, de blauwe bessen en kokosschilfers.

Boek: Eet goed dat doet je goed – Chantal Voets

Afgelopen woensdag had ik het genoegen de boekvoorstelling van Chantal Voets bij te wonen in het prachtige Nomad op het Noord in Antwerpen. Behalve het prachtige kader waarin deze doop plaats vond was ook het eten super lekker. De gerechten uit Chantal haar eerste boek “Eet goed dat doet je goed” werden door het Nomad team klaargemaakt en nog voor ik het boek in mijn handen had kon ik dus al proeven dat het goed was. Understatement: het was héééérlijk.

Eet goed dat doet je goedMaar behalve de lekkere recepten – waarvan ik er dus al 12 heb kunnen proeven – is het vooral de filosofie van het boek die me heel erg aanspreekt. Dit is namelijk niet gewoon een kookboek. Het boek neemt je echt mee op een gezondheidsreis. Chantal vertelt over de ingrediënten en waarom ze zo goed voor je zijn. Ze heeft het bijvoorbeeld over de magie van kruiden en wat die voor je gezondheid kunnen betekenen. Wat is nu juist het verschil tussen tafelzout en fleurs de sel? Ze haalt ook heel vaak de ORAC schaal aan waarover ik al eerder postte. En dan laat ze natuurlijk zien  hoe je al het goede van die kruiden naar binnen kan krijgen door ze in een heerlijk receptje te gieten.

Ook het milieu staat centraal in dit boek. Zo moedigt Chantal aan om minder plastiek te gebruiken, om meer lokaal en biologisch te kiezen en vlees en vis vaker links te laten liggen. Chantal is ook mede-oprichtster van het merk Aman Prana. Wie de producten van Aman Prana kent weet dat ze staan voor eerlijk, puur en gezond. Alle producten zijn biologisch en plantaardig. Alles wordt geoogst en verpakt met het oog op duurzaamheid. Zo vind je de Aman Prana producten steeds in glazen bokalen. Ik ben zelf een grote fan van hun producten. Ik sluit me aan bij de filosofie van Aman Prana en hun producten zijn steeds super lekker. Ik bekijk momenteel om een selectie ervan in de webshop aan te bieden. Zo kan ook jij makkelijk de extra viërge kokosolie in huis halen. I’ll keep you posted.

Valt het op dat ik onder de indruk was van de boekvoorstelling? Ik heb ook voor jou goed nieuws want ik heb gevraagd of ik de lezers van Bye Bye Cheeseburger een boek cadeau mag doen en dat vonden ze een prima idee. Hoe je kans maakt op een boek is super makkelijk.

WIN: Post onderaan deze blogpost even een comment waarin je even uitlegt waarom jij graag dit boek zou hebben!

Voila, zo simpel is dat. En oh ja, spread the love door het facebookbericht van deze win-actie even te delen. Over exact een weekje – op woensdag 10 februari – maak ik de winnaar bekend! Succes!

Aaaaaand the winner is: Lynn Pelgrims. Proficiat!

Geen boek gewonnen en wil je toch graag het boek van Chantal Voets in huis halen? Bestel hem HIER.

Eet Goed Dat doet je goed
Eet Goed Dat doet je goed
Eet Goed Dat doet je goed

Raw pad thai Recept (Veganistisch)

1

Ik hou van Oosters eten. Sinds ik als 10 jarige voor het eerst in Sri Lanka was ben ik verliefd op de Oosterse keuken. Al is de commerciële keuken daar niet altijd zo gezond. Ik denk aan dikke zoete sauzen, veel geglaceerd vlees en vaak een grote portie noodles. Maar gelukkig ook veel knapperige groentjes en daar ligt dan ook de focus van dit recept. Meer nog het vlees laten we voor wat het is en ik maak er een veganistische pad thai van.

Wat deze veganistische pad thai zo gezond maakt is dat hij RAW is. Ik maak er tegenwoordig mijn missie van wat meer RAW te eten. Rauwe voeding is suuuuuuper gezond. Door groenten te koken verliezen ze vaak heel wat vitaminen en goede stoffen. Don’t get me wrong, het koken van groenten heeft dan weer andere voordelen, je haalt er bepaalde stoffen gemakkelijker uit. Zoals de lycopeen bij tomaten bijvoorbeeld. Maar gekookte groenten eten we over het algemeen redelijk vaak en dus is het tijd om de goede stoffen uit RAW food een keertje binnen te krijgen. Let’s get your glow on!Raw Food recept oosters

Op het internet zijn ongelooflijke voorbeelden te vinden van mensen die heel veel resultaten geboekt hebben met het eten van rauwe voeding. Op vlak van acne, kanker, auto-immuunziekten enzovoort.. Raw food is wel niet voor iedereen even gemakkelijk te verteren. Als je zelden of nooit rauwe voeding eet dan kan het best zwaar zijn voor je spijsvertering. Daarom noem ik RAW food graag iets voor de iets meer gevorderde health-foodie. Bouw dus rustig op met rauwe voeding. Op school hoorde ik een docent eerder deze week nog zeggen “Het gaat niet om wat je naar binnen werkt, het gaat om wat je opneemt”. Een spijsvertering die niet klaar is voor rauwe voeding neemt al die goede stoffen niet op en dat zou zonde zijn.

Als je er wel klaar voor bent of je wil het gewoon al een keertje proberen, let’s go! Dit receptje is ideaal om wat vaker RAW een kans te geven. Allemaal gezonde ingrediënten en super lekker. Oh ja.. Als je dan ook nog eens voor biologische groenten kiest dan ben je lichaam echt een verwenbeurt aan het geven!Rauw onbewerkt voedsel pad thai recept

Hieronder heb ik het recept uitgeschreven voor twee personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 1 lente-ui
  • Een hand vol gesneden rode kool
  • Verse koriander
  • 2 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels amandelpasta (te verkrijgen bij de biowinkel)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 3 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel geraspte gember
  • hand vol pindanoten

Hoe:

  1. Doe de wortel en de courgette door een spiralizer of gebruik een juliennesnijder. Je kan de wortel en de courgette schillen maar ik gebruik ze met schil.
  2. Snijd de lente-ui fijn en meng met de courgette en wortel spaghetti. Doe ook de fijn gesneden rode kool erbij. Zet opzij.
  3. Meng de tahini, amandelpasta, ahornsiroop, de sojasaus, het lookpoeder en de gember. Vermeng tot één pasta. Het mengsel ziet er wat dik uit, no worries!
  4. Meng de saus onder de groenten en doe er wat verbrijzelde pindanoten over.
  5. serveer met wat koriander

There you go!

Wat is ashtanga yoga?

2

Moet ik je nog vertellen dat ik verliefd ben op yoga? Nee waaschijnlijk. Een drie a vier tal jaar geleden werd ik geprikkeld door het idee om aan yoga te starten. Er was wel één ding heel belangrijk: niet te veel spirituele kul maar wel een stevige work-out gecombineerd met het werken op lenigheid. Ik kwam al snel bij Bikram uit. En al even snel was ik gebeten door de Bikram microbe. Het heeft met uiteindelijk nog drie jaar geduurd voor ik een andere soort yoga een kans gaf. Meer uit praktische overweging dan uit uitgesproken nieuwsgierigheid heb ik dan toch mijn yoga-ervaring uitgebreid. Waarom? Ik ben met Bikram yoga toch snel een 3 tal uurtjes kwijt. De les duurt 90 minuten, je bent best een kwartiertje of toch zeker 10 minuten vroeger in de zaal, je moet je omkleden, douchen na de les en bovendien rijd ik ervoor naar Antwerpen of Brussel. Enfin. It’s all worth it maar af en toe schiet er mij wat tijd tekort en dus ben ik in Edegem op zoek gegaan naar yoga dichterbij om aanvullend op de Bikram lessen te doen.

Ik koos voor Ashtanga, dat wordt wel eens de pittigste yoga genoemd en ten slotte wil ik nog steeds vooral een work-out hebben, veelmeer dan strechen of mindfullness (ook heel krachtig maar niet wat ik zocht in yoga). In vergelijking met Bikram is het een stuk minder zwaar maar wel nog krachtig. Het aanvullen van mijn Bikram-practice met Ashanga heeft me veel deugd gedaan. Meer nog, het heeft mijn Bikram practice vooruit geholpen. In vergelijking met Bikram focust Ashtanga vooral op forward bending, veel meer dan backward bending. Door de vele downward dogs train je ook je armen. Dat heb ik in het begin zeker gevoeld.

Maar wat is Ashtanga yoga nu juist? En waarin verschilt het met andere yoga’s. Toen ik zelf naar deze info op zoek was vond ik dat er weinig duidelijke info over beschikbaar was. Dat eigenlijk niemand goed kon uitleggen wat nu juist het verschil is met Vinyasa bijvoorbeeld. En heel eerlijk.. Nu begrijp ik waarom de info zo vaag is. Het is namelijk heel moeilijk uit te leggen, zeker aan iemand die nog niet aan yoga doet of met weinig verschillende soorten ervaring heeft. Maar bon. Ik ga het toch proberen.

Wat is Ashtanga yoga?

Oké. Laat ons beginnen met wat Ashtanga in theorie is. De naam betekent “8 ledematen yoga” en verwijst naar de 8 pijlers van ashtanga zijnde: de morele code (yama), zuivering (niyama), de poses (asana), controle van de ademhaling (pranayama), controle over de zintuigen (pratyahara), concentratie (dharana), meditatie (dhyana) en gedachteloos bewustzijn (samadhi). Ashtanga yoga is gebaseerd op de yoga kurunta, een manuscript van 1000 a 1500 jaar oud, dewelke in het begin van 1900 opnieuw ontdekt werd. De bakermat van yoga is in India te vinden. In India heeft men een heel holistische visie op het leven. Vandaar dat ook yoga een heel breed begrip is. Voor de ene is het stretchen, voor de andere mediteren, voor nog anderen een work-out. Klinkt verwarrend maar ik vind het juist heel mooi, want iedereen kan het op zijn manier beleven en iedereen kan wel iets uit yoga halen.

Wat betekent dat in de praktijk?

En nu in mensentaal. Ashtanga bestaat uit een vaste serie van vaste oefeningen of poses die in een vaste flow achter elkaar volgens uitgevoerd worden. Omdat het enkele uren zou duren al deze oefeningen uit te voeren wordt er meestal een selectie gemaakt. Zo zal je de yogaleraar horen spreken over ’the primary series’, over surya namaskara A, B, C en D. Het klinkt allemaal een beetje zweverig maar de oosterse namen zijn vooral een respect naar de bakermat van de yoga. Ik vond het in het begin raar maar je went eraan. Ook het mantra dat in het begin opgezegd wordt went. Ik moet eerlijk zijn, het zijn dit soort dingen die mij nogal snel zouden doen afhaken. Ik heb het niet zo op zweverige toestanden. Ik heb wel veel met een diepere betekenis, in yoga, in het leven. Ik leef graag op buikgevoel en probeer de wereld in zijn totale holistische wezen te beschouwen maar liefst niet te geitenwollensokken-achtig. Het matra was dus heel erg wennen voor mij. Maar nu bekijk ik dat anders. Ik zie het als de ideale gelegenheid om mij voor te bereiden op een goeie sessie. Vaak kom ik nogal gehaast aan in de yoga les – door een druk leven maar ook omdat op tijd vertrekken nu eenmaal niet mijn sterkste kant is. Het mantra geeft me net die paar minuten om van focus te veranderen, om even niet meer bezig te zijn met de dagdagelijkse dingen maar me voor te bereiden uit het beste halen uit mijn practice.

En wat mag je nu verwachten als je een ashtanga lesje gaat doen? Verwacht je aan verschillende oefeningen die allemaal mooi in elkaar overvloeien. Een yogaleerkracht zal je gidsen door de verschillende oefeningen. Er staat geen muziek op maar de instructies van de leerkracht zijn je leidraad. Je zal werken op kracht, op evenwicht en flexibiliteit. Wel eens gehoord van upward en downward facing dog? Deze zullen zeker met regelmaat terugkomen en je zal het de volgende dag ook voelen aan je armen. An sich zijn de oefeningen niet zo moeilijk en kunnen ze op elk niveau uitgevoerd worden, je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet lenig te zijn. Het is vooral de constante flow die het geheel best intensief maken. Ashtanga wordt meestal als de pittigste vorm van yoga beschouwd. Op zich kan ik me daar bij aansluiten, met uitzondering van Bikram, die steekt er qua intensiteit (voor mij) met kop en schouders boven uit.

Waar kan ik Ashtanga yoga volgen?

Hieronder lijst ik een aantal studio’s op waar Ashtanga lessen gegeven worden. Uiteraard ben ik niet op de hoogte van alle studio’s. Volg je zelf ashtanga in een leuke studio, laat dan de naam en de plaats van de studio even achter in de comments hieronder. Zo kan ik mijn lijstje aanvullen!

Antwerpen: Antwerp Yoga
Edegem: Yoga Pili
Mechelen: So Yoga

Odylique: natuurlijke make-up remover (+ GIVEAWAY)

7

‘Cause nature knows best’. Ik heb het al vaker gehad over natuurlijke verzorgingsproducten. Zware metalen en toxische stoffen eisen heel wat van je lichaam. Om ze te elimineren heeft je lichaam veel tijd en hulpstoffen nodig. Tijd die mijn lichaam beter aan andere dingen kan spenderen. Zoals mijn huid ontgiften bijvoorbeeld, of zijn al die beauty-naps voor niks misschien..? Er zijn een heel aantal factoren die we niet in de hand hebben, ik denk bijvoorbeeld aan het inademen van vervuilde lucht – die voor een stadsmus als mezelf best wel hoog oploopt. Maar ook make-up vind ik nog moeilijk om te vervangen door goede alternatieven. Al gaat de industrie wel met rasse schreden vooruit. Mijn hoop is groot!

Enfin. Reden te meer om daar waar het kan voor veilige en eerlijke producten te kiezen. En die probeer ik ook hier op Bye Bye Cheeseburger te etaleren. Vandaag heb ik het over mijn laatste ontdekking: de Silk touch cleanser van Odylique. De make-up mag dan nog niet 100% natuurlijk zijn de make-up-remover alvast wel!

Het is een zachte creme op oliebasis die je op een droge huid aanbrengt en daarna met water wegspoelt. Door de oliestructuur vind ik het ook de ideale gelegenheid om bij mijn reiniging mezelf een mini-gezichtsmassage te geven. Niet dat ik echt weet hoe ik een gezichtsmassage zou moeten doen maar gewoon al met mijn vingertoppen over mijn geolied gezicht strijken voelt al ge-wel-dig aan! De ‘silk touch’ is alvast niet gelogen. Geen trekkerig gevoel na het reinigen maar wel een zijde zachte gehydrateerde huid.

Ik vind het altijd het prettigst om daarna nog eens met een natuurlijke reiniger op water basis te spoelen. Dan voel ik mij cleaner dan clean! Gelukkig biedt Odylique ook een ‘zeepachtige’ cleanser die de ideale stap 2 vormt in je dagelijkse reiniging; de Lemon & Tea Tree purifying wash. Voor wie de full-monty wil!

Eeeeeeeen ik heb goed nieuws. Ik mag een Silk Touch cleanser ter waarde van 24 euro weggeven zodat jij ook een keertje kan kennismaken met deze heerlijk zachte natuurlijke reiniger. Wat je moet doen is het volgende:

GIVEAWAY: Laat onderaan deze post even een comment achter waarin je vertelt waarom jij graag natuurlijke producten gebruikt of het graag eens wil proberen.

Easy as that! Binnen een weekje maak ik de winnaar bekend!

Aaaaaaaaaaand the winner is: Katrien! Proficiat!

Niet gewonnen maar je wil toch graag kennismaken met het product? Je vindt het hier!

Spaghettipompoen met bolognaisesaus

5

Vandaag op het menu: spaghetti bolognaise zonder pasta! Omdat iedereen fan is van bolognaise maar niet elke health-lover zot is van pasta. Plus, het is ook handige manier om wat extra veggies in je maaltijd te smokkelen. Geen spiralizer of juliennesnijder nodig voor deze veggie noodles want er is zoiets als: een spaghettipompoen! Whooooaaat?

Yep. Een spaghettipompoen is een pompoen – no surprise probably – waar je makkelijk met een vork spaghetti van kan maken. Het komt er basically op neer dat je de pompoen in twee delen snijdt, de pitten en de draden verwijdert, laat garen in de oven en er dan spaghetti uit schraapt! Ik heb er voor gekozen om de spaghetti in de pompoenschil te serveren. Minder afwas en heel eerlijk, hoe cool ziet dat er wel niet uit?! Instagrammen die shizzle!

Spaghetti pompoen

Pompoenen zijn nog volop in het seizoen. En met het koude weer zijn ze het ideale comfort-food! Bovendien zijn ze super goed voor je. Zo bevat pompoen heel wat vitamine A, dewelke als antioxidant fungeert. Vitamine A is relatief goed opgewassen tegen hitte en dus haal je ook met een klaargemaakte spaghettipompoen nog heel wat goede stoffen naar binnen. Your body will love it! Door deze vitamine A zijn pompoenen onder andere heel goed voor de ogen en de huid! Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, dat wil zeggen dat je ze alleen maar kan opnemen met vet erbij. In de bolognaisesaus zit al vet, van het vlees en de vetstof die we in de pan gebruikt hebben. Maar doe er gerust nog een scheutje extra viërge olijfolie bovenop. Dat is niet alleen goed voor de opname van je vitamine A, je hebt ook nog eens al het goede van de extra viërge olijfolie, die super gezond is.

Deze spaghettipompoen met bolognaisesaus is trouwens helemaal Paleo en ook low-carb. Per 100 gram bevat pompoen iets meer dan 2 gram koolhydraten, dat is dus maar een fractie van de koolhydraten uit pasta die 25 gram per 100 gram bevat! Zoals ik niet zo lang geleden in mijn post over de pompoensoep nog schreef, is pompoen dé groente om je lichaam te ontzuren. Ideaal voor wie een zuur-base eetpatroon volgt. Het heeft ook een lage glycemische lading én bevat veel vezels en weinig calorieën.

Dunno about you, maar ik ben volledig overtuigd van pompoen hoor! 🙂

Spaghettipompoen

Onderstaand recept is voor 2 personen. Ik had wel wat bolognaisesaus over, die heb ik de volgende dag met een aardappeltje erbij gegeten!

Ingrediënten voor Spaghettipompoen met Bolognaisesaus:

  • 1 grote spaghettipompoen
  • Een beetje extra viërge olijfolie
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 2 teentjes look
  • 4 grote tomaten
  • 500 gram biologisch gehakt naar keuze.
  • 300 ml tomatenpuree (biologisch, uit een glazen fles)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat (biologisch uit een glazen potje)
  • 1 eetlepel kokosolie (of olijfolie)
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Hoe:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden.
  3. Maak de huid van de pompoen even nat en dep droog met een keukenpapiertje. Vet de binnenkant even in met een beetje olijfolie.
  4. Leg de twee stukken pompoen in de oven, voor ongeveer 45 minuten.
  5. Maak ondertussen de bolognaisesaus.
  6. Doe wat kokosolie of olijfolie in een grote en diepe pan en voeg daar de ui, look, wortel en selder (allemaal gesneden uiteraard) aan toe.
  7. Zet het vuur op een middelhoog vuurtje zodat er zeker niets aanbrand en laat even garen.
  8. Voeg het biologisch vlees toe aan de pan.
  9. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze bij in de pan.
  10. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
  11. Doe nu de kruiden en het tomatenconcentraat erbij.
  12. Laat langzaam garen tot de groentjes de gewenste zachtheid hebben. Ik laat ze meestal nog een beetje crunchy.
  13. Haal de pompoen uit de oven en schraap met een vork sliertjes van de spaghettipompoen (dit gaat enkel met een spaghettipompoen!).
  14. Schep wat bolognaisesaus over de pompoen.

Eet smakelijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks