Home Blog Pagina 43

Romige Wortelsoep met pindapasta

Yass, een nieuw soepreceptje. Ideaal voor het druiligere weer van de afgelopen dagen. Mijn hoop rust op het einde van de week – ik verlang zo naar de zon! – maar in afwachting van die zomerse dagen is deze soep de perfecte troost.

Ik werk deze keer met de DOMO soepmaker. Das super handig als je weinig tijd hebt of als je zoals ik terwijl de soep gaart wil doorwerken en je ze niet de ganse tijd in het oog wil houden. Maar uiteraard kan je het recept ook gewoon maken met een grote pot en je staafmixer.

Deze pinda-wortel soep is suuuuper romig en mijn geheime ingrediënt daarvoor is de pindapasta – ongezoet en ongezout. Voor de pindasmaak een extra toets te geven doe ik er op het einde nog een theelepel ahorn bij. Wanneer je die weg laat is dit recept ook DETOX15-proof.

DOMO soepmaker

Ingrediënten:

  • 500 gram wortels, geschild.
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes look
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels pindapasta (of minder), ongezoet en ongezout.
  • peper en zout
  • 1 tl ahorn (skip deze voor DETOX15)
  • Verse basilicum
  • 1/2 tl chillikruiden

Hoe:

  1. Chop de wortels in grove stukken. Doe ze samen met de ui, look, groentebouillon, peper en zout, de pindapasta en een handje verse basilicum in de DOMO soepmaker. Zet op de stand ‘smooth’. Na 20 minuten is deze klaar.
  2. Voeg nog ahorn en chillikruiden, roer eens goed en werk af met verse basilicum.
  3. Smakelijk!

GIVE-AWAY!!

Wil je zelf ook makkelijk in 20 minuten soep maken met de DOMO soep maker? Of confituur en smoothies – want ook dat kan met dit toestel! Dan heb ik goed nieuws want ik mag er 3 weggeven. De wedstrijd verloopt via instagram. Ga gauw naar mijn instagram-profiel en wie weet is ie binnenkort van jou! 🙂

Cashewnoten: de powers van cashews

Cashews zijn één van mijn lievelingsnoten, misschien staan ze wel helemaal bovenaan op mijn lijstje. Ik gebruik ze in een heleboel gerechten en in mijn laatste nieuwe boek Méér Gezonde Goesting doe ik ook mijn lievelings on-the-go cashew receptje uit de doeken.

Maar behalve lekker zijn ze ook nog bijzonder voedzaam. En omdat dat mij altijd helpt om eten extra te waarderen, wil ik dat graag met je delen.

Wat zit er zoal in cashewnoten?

cashewnotenRelatief tegenover andere noten bevatten cashew noten niet veel vezels, maar ze zitten wel boordevol mineralen en vitaminen en antioxidanten. Vitamine E, vitamine K en B6 vind je in cashews maar ook koper, fosfor, zink, magnesium, ijzer en selenium. Allemaal stoffen die een sleutelrol spelen voor verschillende functies in ons lichaam.

Er zitten ook heel wat vetten in cashews, maar ‘de goeie’ zoals ze dat wel eens zeggen! Vooral mono- en polyonverzadigde vetten vind je er in terug. De mono-onverzadigde zijn vooral oliezuur (hetzelfde vet waarvoor olijfolie zo geprezen wordt) dat kan je triglyceriden level doen dalen. Triglyceriden zijn een soort vet dat in je bloed gevonden wordt, een teveel ervan is vormt een risico voor hart en vaatziekten.

Laag op de glycemische index

De glycemische index duidt aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt. En die willen we zo stabiel mogelijk houden! Cashews zijn erg laag op de glycemische index en hebben dus ook heel weinig impact op je bloedsuikerspiegel. In het algemeen bevatten noten ook weinig koolhydraten.

Gezonde ogen

Wie aan gezonde ogen denkt, denkt meestal meteen aan worteltjes. Dat komt onder andere door de zeaxanthine en luteïne die erin zitten en die fungeren als antioxidant. En laat het nu net deze twee zijn die ook in cashewnoten te vinden zijn. Ze beschermen het oog tegen de schade van het licht.

Gewichtsverlies

cashewsNog steeds worden noten – helemaal onterecht – geassocieerd met gewichtstoename. Het idee dat vet in je eten ook vet aan je lijf betekent blijft vastgeroest zitten in mensen hun geheugen. Ondertussen weten we al heel lang dat dit niet zo is.

Harvard researchers toonden al vaker aan dat twee porties noten per dag bescherming bieden tegen gewichtsverlies, diabetes en kanker. Meer nog op de lijst van de beste voedingsmiddelen om gewicht te verliezen, staan noten helemaal bovenaan. Noten vullen goed en geven een duidelijk signaal aan het brein wanneer we er genoeg van hebben, daardoor zijn ze de ideale snack die je alleen maar goeie dingen mee geeft en je weerhoudt om vanalle zoetigheden te verorberen.

Cashews: Goed voor je humeur

Cashews bevatten veel tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam kan omzetten naar serotonine. Serotonine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Het is cruciaal voor je mentale gezondheid.

Omdat twee handen vol cashewnoten bijna evenveel serotonine geven dan vele antidepressiva werd een tijdje lang geclaimd dat je je antidepressiva de deur kon uitgooien en gewoon lekker veel cashews kon eten in de plaats. Uiteraard is dat wat kort door de bocht, alleen al maar omdat de oorzaak van depressie niet eenduidig is. Maar bon.. Het zegt alleszins wel iets over de POWERS van cashewnoten.

Ik heb verschillende super lekkere recepten met cashews in mijn eerste boek De Gezonde Goesting en in mijn tweede boek Méér Gezonde Goesting. Maar ook hier op de blog vind je er:

Zomerse pasta veel groentjes gezonde lunch

Broccoli Granaatappel pannetje met boekweitnoodles.

Cashewcreme met boekweitgranola

Fruitdip van cashews

Niet zo lang geleden stond ik op de Goedgevoel Ladies Fair voor Nutridia, hun biologische cashews vind je ook in de gewone supermarkt!

Aspergesalade met gerookte zalm, avocado en edamame

Aaaah het moment waarop we allemaal gewacht hebben: zomerse temperaturen! En daar hoort bij.. Een zomers bordje. Deze week ging ik aan de slag met deze super deluxe salade die uitblinkt in zijn eenvoud. Geen fancy dressing, geen gekke ingrediënten maar wel heel pure. En daarbij is het uiteraard belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Nu ja das altijd het geval, toch?

Dit recept is de perfecte zomerse salade om als lunch of avondmaal te eten – dankzij de zalm, avocado, edamame en de eitjes gaat deze ook een heel voldaan gevoel geven. Cruciaal bij een salade me dunkt! Verder is het ook een toppertje om te serveren bij je volgende brunch. Your guests will love it!! Ook m’n typische ‘salade-das-toch-geen-eten-vriendjes’ houden trouwens van deze salade en het is dus een ideale om ook je minder healthy-minded vrienden of familie te voorzien van heel wat nutriënten. Alle mooie vetten bijvoorbeeld: omega 3 van de zalm en omega 9 van de avocado. Of de vele vezels van de avocado, de edamame en de asperges. Benieuwd welke voordelen asperges allemaal hebben? Lees het hier.

Ik schrijf het receptje uit voor 2 personen – een mooie grote portie. De hoeveelheden kunnen makkelijk aangepast worden naar eigen believen. Voor zij die nog meer avocado of zalm willen bijvoorbeeld.

Aspergesalade gezonde lunch

Ingrediënten:

  • 200 gram groene asperges
  • 4 sneetjes gerookte zalm
  • 100 gram (diepvries) edamame
  • 1 avocado
  • 3 eieren
  • Groot hand vol spinazie
  • Groot hand vol waterkers
  • Handje vol verse dille
  • 1 citroen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Peper en zout
  • (prei)scheutjes (optioneel, maar wel kei gezond!)

Hoe:

  1. Schil de asperges wanneer nodig of daar waar de schil erg dik is.
  2. Maak de asperges en de edamame klaar. De asperges stoom ik meestal, de edamame kook ik gaar. Laat ze daarna beiden afkoelen.
  3. Kook de eitjes. Ik hou ervan dat de dooier nog een heel klein beetje lopend is, voor een smeuïg effect.
  4. Doe de harde steeltjes van de spinazie en dresseer op een bord.
  5. Ontpit de avocado en snijd’em in reepjes.
  6. Dresseer alles op het bordje, knijp er wat citroensap over uit, voeg wat extra vierge olijfolie toe en werk af met peper en zout.

Smakelijk!

Wat mag je hond wel of niet van tafel krijgen?

Honden hebben standaard wat anders op het menu staan dan mensen. Toulouse krijgt sinds kort biologische brokken van Edgard Cooper die van vers vlees gemaakt worden. Bij mijn ouders krijgt ze meestal kip met gepofte rijst. Maar Toulouse is ook een schooier – jep, ik ben dat type dat af en toe een stukje van mijn maaltijd onder de tafel steekt voor mijn liefste viervoeter. Not done volgens sommigen, haha! Deze week staat mijn allerliefste Toulousje nog in de Story, met mijn vraag aan de dierenarts: hoe kan je dat schooien weer afleren?

Maar als je toch van zin bent om je hond af en toe iets te geven van tafel dan is het heel belangrijk om te weten: wat mag een hond nu wel of niet mee schnibbelen van tafel? Dat chocolade echt slecht is voor honden weten de meesten wel. Maar wat is er nog zoal niet geschikt voor hondjes? Ik pluisde het voor je uit.

Gevaarlijk voor honden

Rozijnen, druiven, chocolade, macadamia noten, uien, avocado, koffie, thee, look, xylitol.

Zeker te limiteren

Zout, kaas, cashews, amandelen, tomaten, kersen, pinda’s, kaneel, honing en melk.

Toegelaten (in kleinere hoeveelheden)

Aardappelen, zoete aardappel, champignons, wortels, eitjes, blauwe bessen, popcorn, ananas, watermeloen, brood, blauwe bessen, maïs, erwten, sinaasappel, aardbeien, banaan, haver, appel, mango, rijst, broccoli, selder, kokos en scampi.

Haver-pompoenkoekjes met chocolade

5

Nu mijn DETOX15 achter de rug is kan ik er weer invliegen in de keuken – of alleszins zonder enige restrictie. En misschien is het omdat ik haverkoekjes zo hard gemist heb tijdens mijn 15 dagen durende detox, dat ik daar zoveel inspiratie voor had dat dit receptje ontstaan is. In mijn nieuwe boek probeer ik ook steeds meer ‘sneaky veggies’ in mijn gerechten te steken. Groentjes waarvan je niet eens door hebt dat ze er in zitten en die je toch helpen aan je dagelijkse hoeveelheid te geraken.

Dit keer is het pompoen geworden. Ideaal om te maken wanneer je sowieso al met pompoen ging werken, voor de butternutlasagne bv.. Gewoon wat extra pompoen maken om in de koekjes te verwerken.

Ze zijn suuuuuper lekker en dat zeg ik niet alleen dat was ook het verdict van mijn proefkonijnen. Met dit recept maak je ongeveer 20 koekjes. Ze zijn vrij zacht van textuur en je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Maar ze zijn overheerlijk wanneer ze net uit de oven komen ook!

Haverkoekjes met pompoen en chocolade

Ingrediënten:

  • 100 gram haver
  • 100 gram havermeel (= havervlokken die door de blender gedaan zijn)
  • 1 mini butternut pompoen
  • 5 el kokosolie
  • 5 el ahorn (of meer naar smaak)
  • 1 ei
  • 100 gram pure chocolade (70% of meer)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 3/4 tl kaneel
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • flinke snuif zout

Hoe:

  1. Indien je niet nog pompoen over hebt van bv een vorige dag, schil dan de butternut, doe hem in stukjes en stoom of gaar hem. Maak er daarna puree van met een staafmixer of stamper. We willen 170 tot 200 gram pompoenpuree verkrijgen.
  2. Doe alle droge ingrediënten (behalve de chocolade), samen met alle specerijen samen in een kom en meng door elkaar.
  3. Doe ook alle ‘natte’ ingrediënten onder elkaar. Klut het ei onder het mengsel en let hierbij op dat je kokosolie voldoende afgekoeld is.
  4. Doe de pompoenpuree ook onder de natte ingrediënten.
  5. Meng nu de beiden kommen samen. Hak de chocolade in stukjes en doe ze onder het deeg.
  6. Schep met een lepel hoopjes van het mengsel op een bakpapier.
  7. Zet in een voorverwarmde oven op 175 graden voor zo’n 12 a 14 minuten.

Smakelijk!

Opbouwen na DETOX15: het allerbelangrijkste

Het einde van mijn DETOX15 is in zicht. Dit is een heel belangrijk moment! Vandaar dat ik er graag wat over wil delen. Er zijn een aantal valstrikken waar je niet in mag lopen, maar er zijn ook een aantal kansen die je niet mag laten liggen.

Evaluatie

Blik even terug op je detox-parcours. Schrijf het eventueel even op. Hoe ‘goed’ heb je de detox gedaan? Dat gaat niet enkel of je je al dan niet gehouden hebt aan de restricties en je opgelegde beweging en slaappatroon. Maar het gaat ook over hoe kwalitatief je het uitgevoerd hebt. Neem je eetdagboek er eens bij en bekijk of je gevarieerd gegeten hebt, of je voldoende groenteporties naar binnen gespeeld hebt. Zijn er eventueel dingen die je volgende keer anders zou doen? Was voorbereiden en mealpreppen moeilijk of heb je het helemaal beet?

De effecten! Wat heeft de detox met je gedaan? Wanneer was het moeilijk? Welke dingen heb je echt gemist? En miste je die op het einde nog? Zijn er misschien zaken die je niet meer mist nu? Maak dat duidelijk voor jezelf want misschien heb je dat stuk chocolade na je eten toch niet zo nodig als je dacht?

Wat waren de effecten op lichaam? Heb je je slap of energiek gevoeld en wanneer juist? Ben je misschien gewicht verloren? Hoe ziet je huid eruit? Hoe was je mood de afgelopen 15 dagen?

Bouw LANGZAAM op

Mij valt het altijd op dat er een geheel aantal dingen zijn die ik helemaal niet mis, zoals een stukje brood bij een slaatje of soep bijvoorbeeld. Maar er zijn zeker dingen die ik mis, mijn granola bijvoorbeeld. Toch zal ik de eerste dag na mijn detox niet meteen starten met yoghurt, granola en honing bv. Dat zouden maar liefst 3 dingen zijn die uitgesloten waren die al meteen weer op het menu staan. Ik probeer 1 ding tegelijkertijd opnieuw te introduceren. Als eerste zal havermout weer op het menu staan maar ook die zal op de eerste dag maar een halve portie zijn, met veel fruit erbij bijvoorbeeld en nog geen honing. En zo bouw ik langzaam weer op. Want wat je absoluut niet wil is gewoon weer in je oude gewoonte vervallen. Nee, je wil bewuster genieten van al die dingen en nu je smaakpapillen wat afgekickt zijn van heel gesuikerde dingen, wil je hiervan gebruik maken.

“Nu is de kans om gezondere gewoonten te integreren en bewuster genieten van REAL FOOD.”

Grijp deze kans

En net door dat laatste is dit dé kans om een aantal nieuwe gewoonten te introduceren. Dit is dé moment om bijvoorbeeld van melkchocolade naar pure chocolade over te stappen of van 70% pure naar 80% pure chocolade. Maar ook om bijvoorbeeld wat minder ahorn of honing bij je havermoutpap te doen. Ik merk na een detox altijd hoe hard ik terug geniet van veel puurdere producten. Zoals bijvoorbeeld een klein stukje heel zwarte chocolade of een pap ’s morgens. Alles smaakt zo intens.

Neem deze kans en geniet er van, maar ga niet full-on alles meteen weer eten wat je daarvoor at. Maak er een bewust iets van. Hoewel ik een detox geen dieet vind, ga ik hier toch even de vergelijking maken. Veel mensen komen na een dieet heel snel weer bij omdat ze meteen weer in oude gewoonte vallen. Zo bekijken velen het ook: “nu mag het weer”. Als je door DETOX15 gewicht verloren bent en je wil dit graag behouden. Adapteer dan enkele van de gewoonten die je jezelf hebt gegeven de laatste 15 dagen. Misschien over het algemeen toch minder suiker blijven eten of wat minderen in koolhydraten, wat minder bewerkt vlees, alcohol enzovoorts.. Maar doe de opbouw ook vooral niet te snel. Alles smaakt goed nu (ik denk aan die granola bv), waardoor je misschien wel graag grote porties ervan zou eten. Denk er dan zeker aan dat je dit LANGZAAM op bouwt. Het is echt een cruciale stap.

Succes!

Havermoutpap

Dit middelste gerechtje, zijnde de havermoutpap met gestoofde appeltjes, wordt mijn eerste ontbijtje. Al laat ik de honing nog even achterwegen. Mijn Nutridia haver mag weer van de plank komen en daar kijk ik super hard naar uit. Zoals je misschien al weet ben ik ambassadrice van het biomerk Nutridia. Op 23, 24 en 25 maart geef ik op de Nutridia stand op de Goed Goevoel Ladiesfair een demo, telkens om 11u, gevolgd door een signeersessie. Je zal er dan ook mijn nieuwe boek kunnen kopen en als je wil kan ik er meteen een krabbeltje in zetten. See you there!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks