Home Blog Pagina 36

Spinaziesoep met geroosterde kikkererwten

4

Terwijl ik in Parijs de healthy hotspots scout – blogpost coming soon – heb ik voor jou al een heerlijke soep om je op te verheugen. Als koukleum heb ik het vorige week hard te verduren gehad. Zo overdag niet boven het vriespunt, dat hoeft echt niet voor mij.. Behalve warme badjes en kersenpitkussentjes, heb ik ook veel soep gemaakt. Deze spinaziesoep heb ik wat vrienden voorgeschoteld en was een groot succes. Ik maak hem zelf heel regelmatig, hij is super zacht, lekker en heel creamy en daarom wil ik deze ook met jullie delen.

Als crunch kies ik voor mijn geroosterde kikkererwten. Das handig voor wie tarwe of gluten wil vermijden maar ook gewoon super lekker. Wat valt er nog over deze soep te zeggen: vegan, vegetarisch, low-carb, ontzurend, glutenvrij en graanvrij.

Spinazie soep recept

Ingrediënten:

Hoe:

Snijd alle groenten in stukken. Doe wat olfijolie in een grote pot, voeg de ui toe en daarna alle andere groenten behalve de spinazie. Laat zachtjes stoven voor zo’n 5 minuten. Voeg vervolgens de bouillon toe. Laat koken tot de groenten gegaard zijn en voeg dan de spinazie toe. Laat de spinazie slap worden en mix dan het geheel tot je een gladde soep hebt. Kruid eventueel zachtjes met peper en zout. Schep in kommetjes. Voeg de kikkererwten toe en nog een scheutje extra vierge olijfolie.

Must-have ingrediënten voor de gezonde keuken

3

Regelmatig krijg ik mailtjes met voorstellen voor blogposts. Vaak heel goeie ideeën en dus werk ik die maar al te graag uit! Ook deze is een suggestie-post (woord ter plekke uitgevonden, jawel!). In deze post ga ik het hebben over een aantal must-haves in de gezonde keuken. Uiteraard begint alles met een koelkast vol lekkere verse groenten en veel fruit. Maar een aantal dingen kan je ook al eenmalig gaan halen om je voorraadkast aan te vullen. Over die dingen wil ik het vandaag hebben en ik pik er dus ook een aantal uit die ik onmisbaar vind.

Kokosolie

Kokosolie is een geweldig vet om mee te koken op hoge temperaturen. Het is een 90% verzadigd vet en daardoor ook bijzonder stabiel. Geoxideerde vetten zijn niet goed voor je en dus is kokosolie een must in de gezonde keuken. Het biedt trouwens heel wat gezondheidsvoordelen ook, zo heeft onderzoek al uitgewezen dat het je gewicht kan doen verliezen en het bevat middellange vetzuren die goed zijn voor je brein. Meer info over kokosolie vind je hier.

Chiazaden

Chiazaden zijn an sich al zeer bijzondere zaadjes. Ze bevatten heel veel vezels voor slechts kleine bolletjes te zijn en er zit heel veel omega 3 in, zeker voor een plantaardig product. Ze zijn dus super als aanvulling op salades, fruitontbijtjes of granola’s. Maar behalve dat ligt de super power van chia in het feit dat ze 12 keer hun eigen gewicht in water kunnen opnemen waardoor je er confituur, pudding of crackers van kan maken.

Haver

Haver wordt – helemaal terecht – geprezen voor zijn beta-glucan vezels. Die geven een heel verzadigd gevoel en hebben een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. Het is bovendien ook glutenvrij – al moet je wel letten op contaminatie door andere producten die in dezelfde ruimte worden klaargemaakt (kies voor haver waar letterlijk ‘glutenvrij’ op staat als je allergisch bent voor gluten). Havermout is super veelzijdig, zo vormt het op 1, 2, 3 een ontbijtje zoals deze 3-ingrediënten havermout uit de oven maar evengoed een hartige lunch zoals deze havermout risotto met champignons.

Haver glutenvrij kopen

Diepvries fruit

Ik heb altijd fruit in mijn diepvries, daardoor heb ik steeds een smoothie achter de hand en kan ik ‘s ochtends een keertje voor iets anders kiezen dan yoghurt om pitten en zaden of granola over te strooien.

Ik ben dol op bananen. Af en toe koop ik wat teveel en wanneer ze goed rijp zijn vries ik ze in. Super lekker als dessert met wat gesmolten chocolade of als basis voor een smoothie. Diepvriesbessen koop ik meteen uit het vriesvak in de biowinkel. Op die manier heb ik het ganse jaar door biologische bessen in huis – want bessen staan in de top van meest bespoten fruit!

Extra vierge olijfolie

De voordelen van olijfolie zijn niet samen te vatten op een bladzijde. Het is waanzinnig goed voor je. Het is bijzonder goed om hart en vaatziekten te voorkomen en beschermt cholesterol tegen oxidatie – geoxideerde cholesterol is de echte boosdoener! De grote hoeveelheid antioxidanten beschermt je lichaam tegen de schade van vrije radicalen. En zo kan je nog wel even doorgaan. Maar wacht.. Een goeie kwaliteit van olijfolie is van groot belang. Er zijn al wel vaker schandalen uitgelekt van olijfolie’s die eigenlijk gewoon gemengd worden met goedkopere olies. Bovendien is er geen enkele bescherming voor het ‘extra vierge’ label – dat wel kei belangrijk is want anders kan het geoxideerd zijn en kunnen al heel veel goede stoffen verloren gegaan zijn.

Plantaardige melk

Dan denk ik vooral aan notenmelk of havermelk. Het is makkelijk om bij je havermout te doen, in cakes te gebruiken, overnight oats mee te maken enzovoorts.. Ik ben een minder grote fan van sojamelk om de simpele reden dat die heel vaak genetisch gemanipuleerd is en zwaar bespoten wordt. Bovendien vind ik amandelmelk of havermelk gewoon lekkerder.

Ahornsiroop

Ahorn siroop – ook wel maple syrup genoemd – is de perfecte natuurlijke suiker. Suikers vermijden is zeker een goede zaak maar als je dan toch voor een suiker kiest dan beter eentje die ook nog wat vitaminen en mineralen bevat. Ahornsiroop heeft een sterke smaak waardoor je er ook maar weinig van moet gebruiken. Het komt van een esdoornboom en is dus volledig plantaardig (de vegans juichen luid!).

Zo! Dat zijn er al een paar die ik met je wilde delen. Binnenkort meer!
Heb je zelf suggesties..? Shoot in de comments hieronder!

Fruitdip van cashews

3

Als healthy-foodie is een deel van mijn missie uiteraard anderen overtuigen om gezonder te gaan eten en te gaan leven in het algemeen. Mijn vriend is waarschijnlijk één van de meest weerbarstige uit mijn omgeving. Frisdrank is moeilijk te weerstaan voor hem en ook snacken in de zetel kan hij moeilijk laten. Ik probeer af en toe wat fruit te presenteren als we ‘s avonds de zetel in duiken voor een Netflixserie (momenteel: Fresh Meat, aanradertje). Maar ook dat vind hij wat teleurstellend. Vorige week heb ik dan eindelijk een goeie oplossing gevonden; niet enkel fruit maar ook een dipje erbij. Voltreffer!

Waarschijnlijk heb je wel al door dat ik verzot ben op cashews. Ze zijn zo geweldig veelzijdig. Ze zijn heerlijk om zo op te eten maar gaan ook prima met chocolade, ze zijn de droom voor alle vegans en raw-foodies om er allerhande taarten en sauzen mee te maken. En ook in dit receptje laten ze zich weer van hun beste kant zien.

Fruitdipje van cashews

Van cashews wordt wel eens gezegd dat ze feelgoodfood zijn, of nog meer, dat ze als antidepressivum gebruikt kunnen worden. Een jaar geleden ontstond daar online een grote discussie over. Waarbij de farma beweerde dat het onzin was en de tegenpartijen beweerde dat de farma hun ruime winsten op antidepressiva probeerde veilig te stellen. Mijn mening? Liever cahews dan zware medicijnen, it’s worth a try no? Dan heb ik het niet over mensen die al antideppresiva nemen – die luisteren best gewoon naar hun dokter uiteraard – maar wel over zij die wat last hebben van neerslachtigheid.

Waarom cashews die werking zouden hebben? Ze bevatten een zeer stevige dosis tryptofaan, één van de essentiële aminozuren die in ons lichaam worden omgezet naar serotonine (het ‘gelukshormoon’) en niacine (wat angsten zou reduceren).

Deze fruitdip is ideaal voor wie houdt van een marsepein smaak! Ik schrijf het recept uit voor een grote pot fruitdip. Halveer gerust de hoeveelheden als je geen tafel vol gasten verwacht.

Ingrediënten:

  • 130 gram cahews
  • 150 ml amandelmelk
  • 4 ontpitte dadels
  • mini snuifje zout
  • 1 tl vanille extract
  • Fruit (soorten en hoeveelheden naar keuze!)

Hoe:

  1. Blend alle ingrediënten tot een glas geheel.
  2. Serveer met heel veel fruit. Smakelijk!

Detoxbowl met courgette, avocado en een boerenkoolpesto

2

Januari is traditioneel de detoxmaand. Uiteraard kan je altijd detoxen en deze verrukkelijke detoxbowl is het ganse jaar door een aanrader, maar ik zet hem net nu online omdat ik weet dat een hele boel mensen wel even genoeg hebben van die zware maaltijden van tijdens de feestdagen. Om maar niet te zwijgen van al die goeie voornemens voor het nieuwe jaar – meer daarover trouwens in de nieuwsbrief van nu donderdag!

Misschien eerst een woordje over ‘detoxen’ want daar is altijd veel discussie over. Volgens sommigen is het een goede cleanse en volgens anderen is dat absolute bullsh*t. Om de discussie eerlijk te voeren zou je eigenlijk eerst duidelijk moeten aflijnen wat detoxen nu juist betekent. Helaas ontbreekt zo’n definitie meestal. Het argument dat vaak aangehaald wordt is dat ons lichaam zelf constant detoxt, dat doet onze lever namelijk. En ze hebben gelijk. Gelukkig kunnen we op onze lever rekenen voor een heel aantal stoffen af te breken, op te slaan waar nodig en andere stukken weer naar buiten te werken. Alleen is dat niet met alles even makkelijk. Zeker als we kijken naar al die lichaamsvreemde stoffen die we tegenwoordig op allerlei manieren binnenkrijgen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over kwik dat ons lichaam maar heel moeilijk kwijt geraakt.

Maar als ik het over detoxen heb dan heb ik het vooral over het ondersteunen van onze eigen cleanse-programma’s. Want je kan je wel voorstellen dat wanneer je constant troep eet je lever al heel wat te verduren krijgt. Een lichte detoxmaaltijd vol goede stoffen kan daarbij dan zeker helpen. Ten eerste om eventuele tekorten of schaarste van bepaalde vitaminen, mineralen, enzymen enzovoorts aan te vullen en daardoor de gang van zaken in het lichaam te bevorderen. Ten tweede om het lichaam de kans te geven met de grote kuis bezig te zijn in plaats aan damage control te doen. Detoxen is dus zeker nuttig als je het op deze manier bekijkt!

Voor deze detoxbowl heb ik gekozen voor greens on greens on greens.. Dat ziet er niet niet allen detox-ig uit, das ook gewoon kei gezond en heel lekker! Ik kies hier voor broccoli, courgette, erwten, avocado en boerenkool. Zowel in de broccoli als in de boerenkool zit sulforafaan, wat veel onderzocht wordt in de preventie en bestrijding van kanker. Sulforafaan is een antioxidant – onder de familie van de isothiocyanaten – dat ons beschermt tegen oxidatieve schade. Het ondersteunt de leverenzymes en is dus perfect als detoxer. De groenten – en het fruit want in theorie zijn avocado’s fruit – bevatten ook allemaal super veel vezels. De sesamzaadjes zijn dan weer een plantaardige topbron van calcium.

Reden genoeg om deze detoxbowl een kans te geven dus!

Zoals je op de foto kan zien drink ik bij deze detoxbowl thee. Ik ben gek op thee en het laatste half jaar heb ik er me steeds meer in verdiept. Bij dit gerecht kies ik voor een zachte groene thee die ik op mijn laatste reis naar Maleisië aangeraden kreeg in een geweldig Chinees theewinkeltje vlakbij Petaling Street – foto’s daarvan op instagram trouwens!

Detoxbowl erwten avocado

Ik schrijf het recept uit voor 1 persoon (grote portie).

Deze is: vegan, vegeatrisch, super-low-carb, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 2 handen vol diepvries erwten
  • handje vol broccoli, in roosjes
  • 1 avocado
  • 50 gram boerenkool (gewogen met steel)
  • 50 gram cashews (eventueel geweekt)
  • 1 teentje look
  • 1 limoen, het sap
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie (plus wat extra voor in de pan)
  • zwarte en witte sesam
  • flinke snuif peper en zout

Hoe:

  1. Gaar de erwten en de broccoli – ik kook de erwten en stoom de broccoli.
  2. Maak ondertussen sliertjes van de courgette. Ik gebruikte daarvoor deze handmatige spiralizer maar ook een juliennesnijder werkt! Laat de sliertjes rusten op wat keukenpapier om het vocht te minderen.
  3. Maak nu de saus. Trim hiervoor de boerenkool en snijd hem in fijne stukjes. Doe in een blender samen met de cahshews, de look, de limoen en de olijfolie. Blend tot een glad geheel. Als je blender of keukenmachine niet vol genoeg zit kan je een mini blender gebruiken of de hoeveelheid verdubbelen en in de koelast bewaren voor een week.
  4. Doe de courgetti in een pan met een klein beetje olijfolie. Blijf roeren voor zo’n 2 minuten. Zet het vuur af en doe de saus eronder.
  5. Doe de broccoli en de erwten erbij, meng door elkaar.
  6. Snijd de avocado in blokjes en doe hem erover.
  7. Doe de witte en zwarte sesamzaadjes erover en kruid royaal af met peper en zout.
  8. Smakelijk!

Voor meer detox-gerechtjes kan je ook eens mijn (Ge)Zondigen rubriek bekijken op Jani TV.

Havermout-risotto met champignons

6

HAPPY NEW YEAR!! En drie dikke kussen van mij! Ik hoop dat je goed gevierd hebt en dat het warme, liefdevolle dagen geweest zijn waarvan hopelijk een goeie portie is blijven hangen om mee te nemen naar het volgende jaar. En over 2017 gesproken. Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar?

Bij mij zijn het er een hele boel. Het zijn er zoveel dat ik een soort hiërarchie gemaakt heb want als ik in iets een krak ben dan is het in veel te veel plannen maken. Helemaal bovenaan mijn lijst staat: niet werken op zondag. Zondag is meestal mijn ‘alles-inhalen-wat-ik-in-de-week-niet-gedaan-kreeg-dag’ waardoor het eigenlijk nooit stopt. Ontspannen en bij tijd en stond wat tijd voor jezelf nemen is essentieel voor je gezondheid. Dus vanaf nu op zondag knopje uit en gewoon lekker niks doen en even aan niks denken.

That being said staat er nog veel anders op mijn lijstje en eentje daarvan is terug meer bloggen. De afgelopen twee maanden waren zo druk met het boek – in maart in de winkel! – dat het er vaak gewoon niet van kwam. Het blijkt dat boeken schrijven bijzonder vermoeiend is. Gelukkig ook waanzinnig leuk!

Maar voila ik duik meteen in mijn nieuwe voornemen want ik heb een nieuw receptje voor je klaar waarvan ik al enkele dagen loop te popelen om het met je te delen.

“Ik presenteer je: HAVERMOUT RISOTTO!”

Havermoutrisotto met champignons

Tussen kerst en nieuw heb ik in Plaza Bistro in Willebroek de lekkerste champignonsoep ooit gegeten en de hele week erna heb ik op één of andere manier zin in champignons gehad – klinkt als iets voor zwangere vrouwen, haha. Dus heb ik maar eens geëxperimenteerd met hartige havermout en – uiteraard – een stevige portie paddenstoelen. Het resultaat is to-die-for! Seriously!

Waarom het goed is regelmatig champignons te eten? Champignons hebben we in het verleden heel vaak gegeten. Het was als jager-voedselverzamelaar iets waar we heel vaak beroep op deden. In ons Westers dieet is het echter niet zo vaak te vinden. Nochtans bieden champignons heel wat goede stoffen. De shiitake bijvoorbeeld – ook in dit receptje – wordt in het Oosten medicinaal gebruikt. Het zou beschermend werken tegen kanker, in Japan wordt het ook ingezet bij kankertherapiën. Ze bevatten goede vezels zoals beta-glucanen en shiitakes tonen ook zeer goeie resultaten voor het versterken van het immuunsysteem.

Ik schrijf het recept voor deze havermout risotto met champignons uit voor 1 persoon (een zeer stevige portie), als hoofdgerecht. Halveer als je er een voorgerecht van wil maken.

Ingrediënten:

  • 150 gram havervlokken
  • 500 ml kippenbouillon (of groentebouillon voor vegetariërs)
  • 50 gram kastanjechampignons
  • 50 gram shiitakes
  • 50 gram cantharellen
  • 1 ui
  • 1 groot teentje look
  • 2 stengels pijpajuin
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • snuifje gedroogde tijm
  • biologische parmezaan (liefst in blok)

Hoe:

  1. Stoof de ui en de look aan in olijfolie, op een middelhoog vuurtje, in een middelgroot steelpannetje. Wacht tot de ui helemaal glazig is.
  2. Snijd de 3 soorten champignons in stukken. Voeg ze bij in het pannetje.
  3. Snijd de stengels van de pijpajuin in stukjes. Houd een deel voor garnituur en voeg de rest bij in het pannetje.
  4. Laat de champignons en de pijpajuin lang mee garen en roer met regelmaat.
  5. Voeg nu de havervlokken toe. Blijf op deze manier een minuutje roeren.
  6. Voeg nu een klein deel van de kippenbouillon toe, tot alles net onder staat.
  7. Blijf roeren tot het water bijna is ingetrokken, voeg dan opnieuw een deel bouillon toe.
  8. Blijf dit herhalen tot de havermout de gewenste consistentie heeft of tot je de 500 ml hebt opgebruikt.
  9. Rasp wat parmezaan en roer nog eens goed.
  10. Werk af met extra pijpajuin en nog wat paremeaan

Smakelijk!

Tip: Ik neem hiervoor redelijk grote havervlokken. Die moeten iets langer trekken maar kunnen op deze manier meer bouillon absorberen.

Toch meer fan van zoete havermout? Probeer dan zeker deze havermout met aardbeien en granola een keertje!

Glutenvrij de feestdagen door

2

Ok ok, de Sint is weer naar Spanje en dus kunnen we nu EINDELIJK full-on in kerstmodus gaan. Al moet ik toegeven dat Mariah Carey hier toch al een dikke maand door de speakers knalt. Maar vanaf nu kan dat dus ook schaamteloos! Haha!

In deze post wil ik het even hebben over de struggle waar velen die glutensensitief of glutenintollerant zijn mee te maken krijgen. Want als je geen gluten eet – om welke reden dan ook – dan is ergens gaan eten, of voor je gasten een ganse menu op tafel toveren, steeds een uitdaging.

In deze post heb ik enkele tips om glutenvrij te genieten met de feestdagen

Vraag op voorhand de menu aan de gastheer of gastvrouw.

Dat lijkt misschien een beetje raar maar een goed geïnformeerd persoon is er twee waard. Wanneer je  de menu op voorhand weet kan je ingrijpen waar nodig. Je kan eventueel thuis al even checken wat een bepaald gerecht juist inhoudt – als het om iets gaat wat jou onbekend is. Je kan de gastheer of gastvrouw al laten weten dat bepaalde dingen voor jou niet zullen lukken of je kan subtiel bepaalde dingen aan je laten voorbij gaan.

Breng zelf iets mee.

Als de opties voor jou echt beperkt zijn, neem dan zelf een gerechtje mee om de glutenhoudende gerechten te vervangen, of een deel ervan bijvoorbeeld. Je kan ook een grote schotel van dat gerecht maken zodat iedereen ervan kan mee eten. Dat voelt vaak beter aan dan dat eenzame bordje met eten voor jou apart.

Besef dat niet iedereen weet waar er gluten inzitten.

Wie glutenintollerant of sensitief is die is meestal goed op de hoogte van de dingen waarop ie moet letten. Als je dat niet bent dan weet je vaak niet of iets gluten bevat en er zijn mensen die dan al snel nee antwoorden op de vraag of iets al dan niet gluten bevat.

Pas op met sauzen en vullingen.

Die lijken vaak op het eerste zicht glutenvrij maar vaak wordt er tarwe aan toegevoegd als bind- of verdikkingsmiddel.

Organiseer het diner zelf.

Het lijkt misschien wat veel maar als de gedachte alleen al aan de struggle van ergens anders te gaan eten een stressfactor is, dan is dit soms een goeie oplossing. Neem zelf de controle!

Een aantal glutenvrije recepten die ik kan aanraden.

Het cashewbrood, als sneetje bij een lekkere groentesoep bijvoorbeeld.
Havermout koekjes. Neem ze gerust mee als extraatje voor iedereen. Ze zijn super lekker en niemand zal weten dat het gezonde(re) koekjes zijn. Check zeker dat je haver letterlijk ‘glutenvrij’ zegt op de verpakking!
Broccolibrood op Italiaanse wijze. Een perfect alternatief voor die mini pizza’s bij de aperitief.

Kies voor merken waarvan je zeker bent dat ze glutenvrije producten aanbieden.

Als je geen tijd hebt om zelf wat te maken kan je altijd iets meenemen van een merk waarvan je weet dat ze 100% glutenvrij zijn. Gelukkig zijn er dezer dagen veel mogelijkheden om zonder enig keukenwerk lekker glutenvrij te genieten. Schär bijvoorbeeld biedt zowat alles wat je je kan bedenken aan in een glutenvrije versie. Van crackers en gebak tot brood en pasta.

En wat zijn jouw tips om glutenvrij te feesten door te komen?
Laat het zeker weten in de comments onderaan deze post!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks