Home Blog Pagina 40

Papaja bootje als ontbijt

Yes, ook dit weekend krijgen we nog exotisch temperaturen! Na ja, exotisch, ik overdrijf waarschijnlijk een beetje. Maar toch! Na die miezerige 5 weken juni en begin juli lijken we plots in een ver en warm land te verblijven. Love it! Ein-de-lijk al die hoogzomer kleding boven halen. En zwemmen! En barbecues!

Zoals ik in mijn vorige post al zei is het zoveel makkelijker om gezond te eten bij deze temperaturen. Iedereen heeft zin in lichte maaltijden, veel fruit en veel waterrijk voedsel. Gelukkig heeft de natuur ons in deze periode van het jaar voorzien van heel wat super lekker fruit. De bessen vind je bijvoorbeeld nu allemaal in de bio-afdeling! Hoera! Het lichaam dat vraagt om veel fruit en de natuur die het voorziet.. Das geen toeval! Gaan met die banaan dus. Of bessen. Of nectarinen. Of.. papaja!

Ik hou ervan als mijn eten er appetijtelijk uitziet. Geen wonder dat ik het dus zo regelmatig deel op sociale media (ik ben een food-spammer zoals mijn vrienden het zo graag noemen). Ik kan echt genieten van een lekker, gezond én mooi ontbijt. En met deze temperaturen wilde ik graag eens wat exotisch brengen.

In mijn vorige post had ik het over de nieuwe granola die ik aan mijn schap toegevoegd heb: Vanille amandel granola. Uiteraard staat deze momenteel vaak op de ontbijtkaart – zo gaat dat met iets nieuw en lekkers! Het is dus een combo geworden van (exotisch) fruit en mijn laatste nieuwe granola.

By the way.. Echt eentje om mee te scoren als je gasten over de vloer hebt!

Papaya bootje granola

Het recept spreekt een beetje voor zich denk ik, maar ik zet het toch even op een rijtje. Hieronder is het recept uitgeschreven voor twee personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote rijpe papaja
  • 2 x 150 gram Griekse Yoghurt (of Soja yoghurt voor een plantaardig alternatief)
  • 2 x 60 gram Vanille amandel granola
  • Handje vol blauwe bessen
  • Handje vol ananas (bewaar de rest voor een smoothie later op de dag)
  • Enkele muntblaadjes

Hoe:

  1. Snijd de papaja doormidden en verwijder de pitten.
  2. Doe de yoghurt in de holte waar de pitten zaten.
  3. Doe er stukjes ananas op.
  4. Strooi de granola erover.
  5. Werk af met blauwe bessen en munt.

Smakelijk!

Oh. En als je nog inspiratie zoekt voor salades.. Ik breng momenteel een online reeksje uit met njam “Alle Dagen Sla”. Daarin maak ik elke week een nieuwe salade boordevol goeie dingen om jouw health te boosten. Kijk snel in de videozone of op YouTube, of op de facebookpagina van Bye Bye Cheeseburger.

 

Vanille amandel granola

Granola, mijn favoriete ontbijt. Hoewel havermout ook wel ergens bovenaan de lijst topt natuurlijk. Moeilijke keuze tussen de twee maar aangezien ik mijn havermout warm eet, is deze granola alvast een stuk zomerser! En ook gewoon super handig want op 1, 2, 3 heb je een ontbijtje bij elkaar. Je kan er bovendien ook eindeloos mee variëren. Combineren met yoghurt, smoothie bowls, kokos yoghurt, amandelmelk, fruit, cashewroom,.. You name it! Dubbel en dik waard dus om af en toe eens een lading te maken!

Dit weekend vertrek ik naar Ibiza, deels vakantie, deels yogashoot en uiteraard probeer ik er een artikeltje over healthy-places uit te slaan (zoals ik recent nog de gezonde adresjes in Rome op een rijtje gezet heb). We hebben een huisje gehuurd in het midden van het eiland en omdat ik niet zeker weet of er een oven aanwezig is, ben ik sterk aan het overwegen om gewoon een lading granola mee te nemen! Of eentje die ik zelf maak – zoals deze vanille amandel granola bijvoorbeeld – of gewoon wat Floom, de granola-lijn van een vriendin van me (een aanrader!).

Deze granola is lekker zoet, ik vind het daarom niet nodig bij mijn yoghurt met granola nog extra honing ofzo aan toe te voegen. Als je graag nog minder (natuurlijke) suiker hebt, verminder dan gradueel de hoeveelheid in het recept. Als je een echte zoetebek bent kan je uiteraard nog steeds wat honing of ahorn toevoegen. Zelf eet ik deze vanille amandel granola graag in een exotische variant, die post ik heel binnenkort!

Mijn portie staat alvast klaar, en dan nu al wat regelen voor mijn reisje en straks naar The Barrestrong is the new skinny!!

Vanille amandel granola recept 02

Vanille amandel granola recept

Ingrediënten:

  • 200 gram grote havervlokken (glutenvrij indien gewenst)
  • 120 gram amandelen
  • 7 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • stevig snuifje zout

Hoe:

  1. Hak de amandelen fijn met een groot mes.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en meng goed door elkaar.
  3. Doe het mengsel op een bakpapier op een ovenplaat en verspreid goed.
  4. Doe het in de oven voor 25 a 30 minuten op 150 graden Celsius.
  5. Laat volledig afkoelen.
  6. Bewaar in een luchtdichte pot (deze Kilner jar bv).

 

Watermeloen ijsjes

‘It’s getting hot in here so take off all your clothes’.. Of.. Eet gewoon ijsjes natuurlijk! Gisteren had ik een yoga-fotoshoot en voor de gelegenheid zijn we naar het strand van Knokke gereden. En ook een beetje in de hoop dat het wat frisser zou zijn. Niet dus. Man wat was dat broeierig heet gisteren. Het zweet liep van m’n lijf en dat was niet enkel door de yogaposes. Haha!

Als ik mijn iPhone app mag geloven gaan we nog een hele tijd warme dagen krijgen. En dan is het belangrijk op tijd te hydrateren en te verfrissen. Veeeeeeel water drinken (dat heeft nog vele andere voordelen trouwens) en veel frisse gezonde voeding. Ik eet slaatjes aan de lopende band momenteel! Als je graag nog wat inspiratie op doet dan moet je zeker mijn online reeks ‘Alle Dagen Sla‘ maar eens bekijken. Super veel frisse slaatjes die heerlijk zijn bij deze temperaturen.

Gisteren in Knokke heb ik op de dijk een ijsje gegeten maar mijn eigen diepvries ligt momenteel vol met gezonde watermeloen ijsjes! Watermeloen heeft echt alles wat een ijsje nodig heeft, geen nood aan dingen toevoegen, zelfs geen suiker. Zeker deze tijd van het jaar zijn de watermeloenen op zichzelf al mierzoet. Een watermeloen scoort hoog op de glycemische index maar no worries.. Dat is omdat de glycemische index berekend is op een vast aantal koolhydraten, en zo zitten er maar weinig in watermeloen. Daarom is de glycemische lading super laag. Om het kort en bondig te houden: geen mega pieken in je bloedsuikerspiegel door watermeloen te eten. Laat je dus gerust gaan!

Omdat we enkel en alleen fruit gebruiken zijn deze ijsjes glutenvrij, lactosevrij, noten- en granenvrij en zit er ook geen toegevoegde suiker in. Only the good stuff dus!

Watermeloen ijsjes gezond dessert

OK. Even een heel belangrijke opmerking. De watermeloen ijsjes zitten op een stokje. Idealiter gebruik je hier stevige stokjes voor, zoals diegene waar je cakepops mee maakt. Ik had ze niet in huis en dus heb ik satéstokjes genomen. Dat doe je best niet als je van plan bent het ook aan je kinderen voor te schotelen. De stokjes kunnen breken en dan wordt het gevaarlijk. Oppassen dus!

Ingrediënten:

  • Watermeloen
  • Blauwe bessen

Hoe:

  1. Snijd de watermeloen zo dat je grote ronde vlakken krijgt. Dus niet eerst doorsnijden maar meteen plakken maken van de volledige watermeloen. Maak de plakken ongeveer 1 cm a 1,5 cm dik.
  2. Neem een ronde uitsteek vorm (of eender welke andere vorm) en maak rondjes van de meloen.
  3. Spies eerst enkele blauwe bessen op een stokje en daarna de meloenrondjes.
  4. Zet in de diepvries voor minimaal 3 uur.

Voila, smullen maar!

 

 

 

Weleda Skin Food

3

Het is alweer even geleden dat ik wat schreef over mijn favoriete natuurlijke verzorgingsproducten. Nochtans heb ik de laatste tijd weer heel wat nieuwe en goede producten ontdekt.

We komen overal in aanraking met toxische stoffen. Denk aan de lucht, het water, ons eten,.. Waar het kan probeer ik dan ook de chemische stoffen te beperken en daarom kies ik graag voor natuurlijke producten in mijn verzorgingsproducten en make-up. Waar mogelijk, uiteraard. Het is een markt die razendsnel groeit en hoewel ik voor sommige routines (goeie shampoo bv) nog geen echt goed alternatief heb, is ondertussen de overgrote meerderheid van mijn badkamer-producten groen geworden.

Weleda Skin Food

Recent was ik uitgenodigd op een voorstelling van ‘Skin Food’ van Weleda. Ik word wel eens vaker uitgenodigd voor nieuwe groene cosmetica en beautyproducten te testen, maar ik waak er echt over enkel te schrijven over die producten waar ik helemaal achter sta. En dit is helemaal zo voor de Skin Food van Weleda. Een week in gebruik en helemaal hooked! Echt!

Ik heb een redelijk droge huid. En dus heb ik een heel sterk voedende crème nodig. Zeker ‘s nachts houd ik ervan om een goei dikke laag op mijn snoet te smeren om vervolgens met een babyvelletje weer wakker te worden. Ken je dat, zo na een vermoeiende dag die make-up van je gezicht halen, een heerlijke douche te nemen en dan helemaal onder de crème in de zetel te ploffen. Een gemberthee’tje daarbij! Pretty Little Liars op (yup, nog steeds!). En dan helemaal guilt-free genieten. I love love love it!!

Weleda skin food natuurlijk

Weleda is niet duur en makkelijk verkrijgbaar. Je vind het in de meeste natuur- of gezondheidswinkels. En weet je wat ik er nog fantastisch aan vind? De filosofie. Nu gezondheid steeds meer op het agenda van de mensen staat wordt het ook vaak als marketing gehanteerd. Alles is groen geworden, alles is ‘natuurlijk’. Een term die niks wil zeggen trouwens. Ik zie veel merken die hun product aanpassen naar hoe sterk hun klanten geïnformeerd zijn. De mensen weten dat parabenen niet goed zijn? We zetten ‘parabenen vrij’ op onze verpakking. Het volk krijgt notie van de nadelen van BPA, we zetten BPA-vrij op onze verpakkingen. Maar alle andere stoffen waarvan we ook weten dat ze slecht zijn, daar zwijgen ze over. Ik vind dat een foute insteek. Wie echt een natuurlijke aanpak wil en echt de gezonde filosofie heeft zou van het begin er alles aan moeten doen om zo natuurlijk en toxisch-vrij als mogelijk te zijn. En dat is zo bij Weleda, hebben ze trouwens altijd al gedaan, sinds 1921 al!

Wat ik nog steeds een probleem vind aan veel groene beautyproducten is de geur. Maar dat is bij deze skin food van Weleda helemaal geen probleem. Hij geurt in het algemeen ook niet te sterk. Fijn! Want niks zo vervelend als al die geurtjes door elkaar van deo, parfum, dagcreme, zeep en noem maar op. Voor de geur zal ik wel een vleugje parfum spuiten.

Weet je wie er trouwens nog een grote fan is van Skin Food van Weleda? Adele! En Weleda doet niet aan sponsoring dus het is een eerlijke quote van haar wanneer ze zegt helemaal gek op deze skin food crème te zijn. En ook ik ben fan, en ook niet gesponsord trouwens (jammer genoeg, haha). Je moet hem zeker eens proberen! En laat me dan ook maar weten wat je ervan vindt!

Liefs en succes

xoxo

Steffi

Cashewbrood (glutenvrij)

Na het groot succes van mijn bananenbrood nu een versie zonder bananen. Want – het is bijna niet te geloven – maar er zijn dus mensen die niet zo zot zijn van bananen. Erger nog, sommigen zijn er allergisch voor – jeezes, mijn ergste nachtmerrie! En het is natuurlijk gewoon leuk om nieuwe recepten te testen.

Het verschil met dit cashewbrood is dat het minder zoet is. Ik vind het, meer dan het bananenbrood, brood in plaats van cake. Het sleutelingrediënt is de cashewboter. Die kan je zelf maken maar je kan het ook gewoon kopen in de lokale natuurwinkel, in de Bioplanet of online. Doordat ik cashewbrood gebruik in dit recept gaat het brood ook goed vullen, ten slotte krijgen we wel wat noten binnen op deze manier. Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends een sneetje of twee bij een roereitje en wat gegrilde groenten uit de oven te doen. YUMMIE! Of met een beetje chia confituur bijvoorbeeld. Op de foto hierboven heb ik er een laagje kokosyoghurt op gedaan en dan belegd met rood en blauw fruit en wat amandelschilfers en kokosschaafsel. Ook een winner!

Het brood is glutenvrij zoals ik al zei. Is dat nodig? Hoh. Daar valt over te discussiëren. Ondertussen is het duidelijk dat toch wel wat mensen te maken hebben met een glutenintolerantie. Genetisch gezien komt het voor bij 1 op 100 mensen. Vaak wordt het pas op latere leeftijd ontdekt. De ene heeft er ook al meer last van dan de andere. Voor de duidelijkheid; dit is een bewezen feit en geen mythe. Maar ook de glutensensitiviteit komt steeds vaker voor – ook geen mythe meer ondertussen. Dat wil zeggen dat je niet intolerant bent voor gluten maar toch wat vervelende klachten hebt daarvan. Vaak hebben mensen dat niet door omdat de klachten vaag zijn en mensen ze gewoon zijn. Het gaat van winderigheid en een opgeblazen gevoel, tot moe zijn en spier- en gewrichtspijnen Je kan altijd eens proberen wat het geeft als je een week of drie glutenvrij eet. Ik ben zelf niet glutenintolerant maar toch voel ik me stukken fitter als ik minder tarwe eet. Je kent je eigen lichaam het best, dus ga zeker zelf eens op onderzoek uit.

Glutenvrij brood zelf maken

Ingrediënten:

  • 250 ml cashewboter (ongezoet en ongezout!)
  • 4 eieren
  • 4 grote eetlepels kokosmeel
  • 4 grote eetlepels amandelmelk (zelf maken? Recept hier)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 grote eetlepel ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1/2 theelepel zout

Hoe:

  1. Meng cashewboter, eieren, amandelmelk, appelazijn en ahorn of honing.
  2. Meng in een andere kom het kokosmeel, natriumbicarbonaat en het zout.
  3. Meng de twee samen tot een glad beslag. Doe het in een silicone langwerpige cakevorm.
  4. Zet in de oven op 170 graden voor zo’n 45 minuten.
  5. Laat zeker 20 minuten afkoelen voor je het in schijfjes snijdt.

Smakelijk!

Je kan het brood makkelijk 5 dagen bewaren en je kan het ook toasten!

Kiwi en aardbeien ijsjes

OMG. De zon is er! Waar zullen we dat schrijven? Een mens zou bijna depressief worden van die natte juni maand. Wat hoorde ik de nieuwslezer zeggen, de natste juni sinds 1930.. Ofzoiets. Maar nu – finally! – komt de zon er weer door en krijgen we aangename zomertemperaturen. Had ik echt even nodig!

Warme dagen zijn altijd makkelijker om gezond door te brengen, vind ik. Je hebt meer zin in fruit en frisse salades. En om dat tuinfeestje wat extra cachet te geven stel ik je deze keer fruit ijsjes voor. Ze zijn ongelooflijk simpel klaar te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Onderaan deze post doe ik het recept uit de doeken. Maar wees vooral niet bang om het wat te tweaken naar je eigen goesting. Sommige houden van waterachtige ijsjes, voor anderen mag er wat meer fruit in. Er zijn mensen die graag mierzoete ijsjes hebben en andere die het gewoon fris en liefst niet al te zoet willen. Met deze gezonde ijsjes zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ik kies deze keer voor kiwi en aardbei ijsjes. Twee fruitsoorten die momenteel lekker zoet zijn en dus niet al te veel extra zoetmiddelen nodig hebben. Love it!

Gezonde desserts

Recept voor ongeveer 16 ijsjes (beetje afhankelijk van je vormpjes natuurlijk).

Ingrediënten:

  • 500 gram kiwi’s
  • 500 gram aardbeien
  • 500 ml kokoswater
  • 4 theelepels koudgeslingerde honing
  • enkele druppels vloeibare stevia (optioneel)

Hoe:

  1. Mix de aardbeien in een blender of met de staafmixer en doe er 250 ml kokoswater bij (de helft dus).
  2. Doe twee theelepels honing erbij en eventueel enkele druppels vloeibare stevia als je houdt van heel zoete ijsjes.
  3. Giet de vormpjes halfvol met het aardbeien mengsel en zet ze in de diepvries.
  4. Schil de kiwi’s en mix ze samen met 250 ml kokoswater (de overschot), twee theelepels honing en eventueel wat vloeibare stevia.
  5. Wanneer de aardbeienmix al lichtjes gehard is, giet je de kiwimix erover.
  6. En nu wachten tot ze bevroren zijn en smullen!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks