Home Blog Pagina 30

Wortel-kokos soep met limoengras

5

Dit weekend ben ik in de Kalmthouste Heide gaan wandelen. Zondag was het super mooi weer en nu ik binnenkort weer naar de stad verhuis wil ik er een gewoonte van maken om met regelmaat de natuur in te trekken om m’n longen even goed te zuiveren. Maar het was ook super koud en achteraf heb ik zo hard genoten van mijn wortelsoep dat ik ze zeker met je wil delen.

De soep is lekker kruidig en zoals je hieronder kan zien zit er ook chili in. Voor wie winkelt in de Bioplanet kan ik je aanraden de ‘chili mengeling’ te gebruiken, van die ‘Cook’ reeks met dat vogeltje erop. In principe maakt het niet uit hoor welke je gebruikt, maar ik heb recent deze meegebracht van de winkel en ik vind hem echt super lekker. Wilde ik gewoon even laten weten.

Hieronder het receptje voor één grote pot soep! Ow ja, voor wie zich voorbereidt op de DETOX 15: deze soep is helemaal approved daarvoor!

Ingrediënten:

  • 1 kg wortels
  • 2 uien
  • 5 teentjes look
  • 4 cm gember
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl currypoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl koriander poeder
  • 2 stengels vers limoengras of 1 grote el gedroogd
  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 1 limoen (zeste)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout en peper
  • 2 el kokosolie
  • Topping: sesam, paprika,..

Hoe:

  1. Schil te wortels en hak ze in blokjes. Schil en chop ook de ui.
  2. Doe wat kokosolie in een grote kookpot en doe de uien en wortels erbij. Stoof aan en voeg iets later de look eraan toe.
  3. Voeg nu kruiden toe (chili, curry, kurkuma, korianderpoeder). Roer goed. Schil het stukje gember hak fijn en voeg ook deze toe. Roer door elkaar en laat nog een minuutje garen.
  4. Voeg nu bouillon en kokosmelk toe. Voeg daarna de stengels limoengras toe (hak deze niet zodat je de stengels er achteraf kan uitvissen), wanneer je gedroogd limoengras gebruikt doe het dan in een thee-ei en hang het mee in je soep.
  5. Laat doorkoken.
  6. Verwijder de limoenstengels of het thee-ei en mix nu het geheel.
  7. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  8. Schep op en werk af met verse koriander en toppings.

Smakelijk!

Recepten en inspiratie voor DETOX 15

15

‘Maar wat eet ik dan??’ is meestal de reactie van mensen op de DETOX 15. Das omdat we altijd meer gefocust zijn op ‘al die dingen’ die we niet mogen eten. Terwijl, wanneer je kijkt naar al die dingen die je wel mag eten je meteen ziet dat dit suuuuuper veel is. ALLE groenten, ALLE fruit, ALLE noten, ALLE vis, vlees, peulvruchten,.. Das eigenlijk heel veel toch? Focussen op wat je wel allemaal kan eten en hoe goed die dingen voor je zijn is de sleutel om op een super aangename manier de detox door te komen!

Maar toegegeven het vraagt wel wat aanpassing en het helpt natuurlijk om je interne bibliotheek van keuzes al voor ogen te zien. Daarom bladerde ik even door de archieven van Bye Bye Cheeseburger om te zien wat er zoal DETOX 15-prove is. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je detox doet zijn er natuurlijk andere dingen in het seizoen.

Bye Bye Cheeseburger recepten voor de DETOX 15.

Spaanse omelet met zoete aardappel. RECEPT HIER.

Worteldipje. Recept HIER.

Worteldipje

Spinazie soep met kikkererwten. Recept HIER.

Detoxbowl. Recept HIER.

Detoxbowl erwten avocado

Turkse lepelsalade. Recept HIER.

Zoete aardappel frietjes – zonder de macadamiasaus. Recept HIER.

Geroosterde kikkererwten. Recept HIER.

Papaja-avocado salade met munt. Recept HIER.

Bakbanaan chips. Recept HIER.

Gazpacho met watermeloen. Recept HIER.

Left-over fritta’s – zonder het gehakt. Recept HIER.

Zoete paprika punten met hummus. Recept HIER.

Hummus op paprika

Perensorbet – gebruik zelf gemaakte amandelmelk of vervang door water. Recept HIER.

Varkenslapjes met spinazie en appel. Recept HIER.

GroentenpureeRecept HIER.

Avocado-eitjesRecept HIER.

Hummus. Recept HIER.

Druivensaté. Recept HIER.

Bevroren druiven op sticks

Avocado-eier-salade. Recept HIER.

Superfood banaan. Recept HIER.

Tonijnsalade. Recept HIER.

Pompoensoep met spinazie. Recept HIER.

Geroosterde wortels met dukkah. Recept HIER.

Ommelet met linzen en spinazie. Recept HIER.

Ijsjes van watermeloen. Recept HIER.

Pastinaakfrietjes. Recept HIER.

In mijn boek De Gezonde Goesting, staan ook heel wat recepten die (eventueel mits kleine aanpassingen) helemaal DETOX15-proof zijn. Lees hier welke recepten uit het boek dat zijn.

Zo. Hopelijk heb je nu al een hele boel extra inspiratie. Wat staat er bij jou zoal op tafel tijdens je detox? Laat het weten in de comments hieronder..

DETOX 15 recepten uit mijn boek ‘De Gezonde Goesting’

4

Wauw, wat leuk dat er zoveel reactie komt op mijn geplande DETOX 15, ik zal er niet alleen door gaan zo te lezen! Heel fijn! Ik plan deze week nog heel veel recepten te posten en tip & tricks! Maar voorlopig al even een lijstje met recepten uit mijn boek De Gezonde Goesting die ‘toegelaten’ zijn. Goh, dat klinkt hard zeg..

Recepten:

Acaibowl (p.19). Mits het weglaten van de dadels en als topping geen granen of granola. Het recept vind je ook hier.

Eitjes met zoete aardappel en avocado (p.29)

Aardappelsalade (p.49)

Linzensalade (p.53). Mits het weglaten van de ahorn in de dressing.

Tomaat-avocado salade (p.59). Dit gerecht zat in het tweede seizoen van de TV-reeks De Gezonde Goesting, het recept vind je hier.

Vegan Ceasar Salad (p.61).

Courgetti met avocado pesto en makreel (p.75). Receptje vind je ook hier.

courgetti met avocadopesto en makreel

Curry stoofpotje (p.77). Mits het weglaten van de quinoa!! Receptje vind je ook hier.

Pastinaakfrietjes (p.81). Zonder de krokante vis, die wordt namelijk gemaakt van haver en das niet DETOX 15.

Zoete aardappelpuree met gegrilde Vlaamse groenten (p.103).

Bevroren druivensatés (p.115).

Eggmuffins (p.141).

Geroosterde kikkererwten (p.143). Receptje vind je ook hier.

krokante-kikkererwten

Hummus en crackers (p.155).

Gemberthee (p.163).

Infused water (p.164).

Watermeloen-munt en aloë vera (p.173).

Zoals je kan zien zijn er dus een heleboel lekkere recepten die kunnen tijdens DETOX 15. Toch raad ik aan zo puur mogelijk te gaan. Maar daarover soon.. 🙂

DETOX 15

OK. Na vele vragen over mijn manier van detoxen dacht ik mijn DETOX 15 nu ook maar eens te delen op Bye Bye Cheeseburger. Wie al langer de blog volgt die herinnert zich misschien nog wel dat ik enkele keren Whole 30 gedaan heb. Een heavy Amerikaanse detox die vooral stoelt op de Paleo visie. Ik heb zelf heel mooie effecten gehad van deze detox maar doorheen de tijd (goh, dat klinkt oud) heb ik die zelf een beetje bijgestuurd. Zo maak ik wel ruimte voor peulvruchten en kan bewerkt vlees niet. Maar ik doe ook 15 dagen in plaats van 30 bijvoorbeeld, vandaar dus DETOX 15.

Waarom detoxen?

Misschien eerst: wat is detoxen eigenlijk? Daar worden wel wat verschillende definities voor gegeven. Voor mij is het vooral even resetten, even écht enkel ‘clean food’ eten zonder uitzonderingen. Waardoor mijn lichaam even de tijd krijgt om te herstellen waar het herstel nodig heeft. Een detox is strenger dan wat ik doorgaans als een gezond eetpatroon zou beschrijven. Net om even echt af te kicken van snelle suikers en grote porties koolhydraten bijvoorbeeld. Maar detoxen heeft ook vooral psychologisch heel veel waarde. Terug even echt eten appreciëren, zien dat het kan mits wat voorbereiding. Maar ook gewoon weer bewuster worden van wat je eet. Bewuster kiezen voor jezelf. Want een detox draait om JOU.

Praktisch:

  • DETOX 15 is een 15 dagen durende detox, met GEEN uitzonderingen.
  • Ik doe hem nu van 15 januari tot en met 29 januari. (het staat je vrij dit op een ander moment te doen uiteraard!)

DETOX 15: de FOOD regels

Wat niet

GEEN toegevoegde suiker.

Alle suikers zijn uitgesloten, ook suikervervangers. Dus geen: Ahorn, honing, tafelsuiker, kokosbloessemsuiker, stevia, dadelstroop, xylitol, aspartaam, Tagatesse,..
Voeg het niet zelf toe en eet ook geen producten die deze suikers of suikervervangers bevatten.

GEEN granen.

Alle granen zijn uitgesloten, ook de pseudogranen. Dus geen tarwe, spelt, rogge, kamut, quinoa, rijst, mais,.. In geen enkele vorm, ook niet als bindmiddel, pasta, bloem,..

GEEN zuivel.

Geen melk (van welk dier ook), kaas, room, melkkefir, zure room, boter,..

GEEN bewerkt vlees.

Dus geen spek, charcuterie, hesp, gehakt, salami, worst,..

GEEN alcohol, cafeïne of frisdrank.

Dit wil zeggen geen wijn, koffie (ook geen deca), thee (noch zwart, wit of groen), geen cola of andere frisdranken..

Vermijd alle additieven.

Wat pretty much neerkomt op: geen bewerkte producten. Zeker geen MSG (E621), toegevoegde sulfieten of carrageen.

Wat dan wel?

FRUIT

Yum! Je smaakpapillen weer helemaal open zetten voor heerlijk fruit, dat nu zoeter zal smaken dan ever before. Beperk smoothies en als je ze gebruikt gebruik dan zeker alleen volle vruchten en geen sappen. Ik houd hier zelf altijd mijn LHI-methode in het achterhoofd: een volledig stuk fruit krijgt voorrang op geplet fruit, geplet fruit krijgt voorrang op gemixt fruit.

VOLLE NOTEN

Alle soorten noten mogen. Wissel af en probeer eventueel ook eens wat andere soorten dan je gewoon bent. De ‘volle’ noten wil gewoon zeggen dat je beter amandelmeel of ander meel van noten vermijdt.

GROENTEN

Laat je helemaal gaan om je maaltijden van zoveel mogelijk groenten te voorzien. Groenten als wortels, tomaatjes en komkommer vormen ook geweldige snacks voor tussendoor. Ook aardappelen kunnen, maar overdrijf hier niet mee. Aardappelen zijn hoger op de glycemische index, maar af en toe een (zoet) aardappeltje bij je maaltijd kan zeker. Vergeet ook de zeewieren niet hier!

VOLLE PEULVRUCHTEN

Ik denk aan de brede waaier van bonen, kikkererwten, peultjes, linzen.. Let op het zijn VOLLE peulvruchten, dat wil dus zeggen geen kikkererwtenmeel, sojamelk of sojadrink,..

FUNGI

Ow yeah, alle soorten paddenstoelen zijn welkom. Kastanjechampignons, shiitakes, portobello, eekhoorntjesbrood,.. You name it! Dit is dé uitgelezen moment om eens wat nieuwe fungi een kans te geven.

VIS

Kom maar op met die gezonde vetten. Kleinere vissoorten (zoals makreel bv) bevatten veel goeie stoffen en minder zware metalen of andere vervuilende stoffen – in vergelijking met grotere soorten zoals tonijn bv. Maar in principe kunnen alle soorten vis en schaal- en schelpdieren. Zoals altijd is afwisseling aan te raden!

VLEES

Yup. Ook een stukje ‘proper’ vlees is toegestaan. Enkel een mooi en eerlijk stukje vlees. Ik kan ten sterkste aanraden voor biologisch vlees te kiezen en liefst kip. Wissel ook voldoende af en las genoeg vegetarische dagen in.

EIEREN

Eieren kunnen zeker!

KRUIDEN

Alle kruiden zijn toegestaan, zowel verse als gedroogde. Ook kaneel en rauwe cacao bv! Ook alle kruidenthees kunnen zowel van verse als van gedroogde kruiden.

OLIE & AZIJN

Kokosolie, olijfolie, balsamico, appelazijn,.. Kan allemaal! Ideaal om slaatjes mee op te smukken dus!

MISO

Een uitzondering op de ‘volle peulvruchten’ regel is miso, omdat dit gefermenteerde producten zo extreem veel goeie eigenschappen heeft. Misosoep kan ik zeker aanraden!

WATER WATER WATER

Hydrateer voldoende. Drink water naar hartenlust en wissel eventueel af met kruidenthee. Gebruik eventueel wat kruiden of vruchten om je water een smaakje te geven.

Het slaap en bewegingsluik

Detoxen is voor mij meer dan enkel zeer strikt op mijn voeding letten. Zo stel ik ook een aantal regels aan beweging en slaap. Dat zijn twee elementen waar ik altijd al heel veel aandacht aan schenk – in mijn IMPACT lezing komen de beiden uitgebreid aan bod bv – maar tijdens deze detox stel ik nog een aantal extra regeltjes voor mezelf.

SLAAP

Het is moeilijk hier voor anderen een algemeen aantal uren voorop te stellen, dit omdat slaap voor iedereen anders is. Toch geldt in heel veel gevallen de 7 a 8 uur regel en ik verkies dan ook om 8 uur te slapen. Tijdens de DETOX 15 ga ik vooral vroeger bed in. Ik zorg dat ik om 22u ten laatste in bed lig en dit alle dagen – ook in de weekends. Ik weet niet welke wetenschappelijke evidentie er is voor die regel van “de uren voor middernacht tellen dubbel” maar bij lijkt dat in ieder geval wel te kloppen. Het verschil tussen van 22u tot 6u of van 24u tot 8u slapen, is bij mij heel groot. De bedoeling is tijdens deze 15 dagen een strakke routine te volgen. Op routine kan terugvallen en leunen. Wie dit een tijdje volhoudt zal snel merken hoeveel deugd dit doet. Verder besteed ik extra aandacht aan slaaphygiëne. Meer daarover soon..

CONCLUSIE:
– Slaap voldoende (las eventueel 15 dagen een extra uurtje in).
– Ga elke avond op het zelfde uur naar bed en sta op hetzelfde uur op.
– Besteed aandacht aan slaaphygiëne.

BEWEGING

Uiteraard probeer ik sowieso al heel vaak naar de yoga te gaan en te sporten in het algemeen. Dat blijf ik doen tijdens DETOX 15 maar als extra’tje leg ik mezelf op om 20 minuten per dag te gaan wandelen. Dat lijkt een kleinigheidje, maar toch vergeten we het al gauw. Het heeft nochtans ontzettend veel voordelen. Zelf heb ik een tijdje een wandeling gemaakt vlak voor ik ging slapen: hééééérlijk! Sleeping like a baby.. Maar life happens en je verliest de gewoonte. Tijd dus om tijdens deze 15 dagen hier weer even tijd en aandacht aan te schenken.

CONCLUSIE:
– Maak elke dag een wandeling van minimaal 20 minuten.

TIPS

  • Bereid een DETOX altijd voor. Beslis vandaag niet om morgen te starten. Vooral je mentaal voorbereiden op een detox is belangrijk. Als je erop voorbereid bent hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn. Maar ook praktisch vraagt dit soms wat geregel. Uit eten is vaak moeilijker tijdens een detox dus je vermijdt best uitgebreide dinertjes. Informeer op tijd je vrienden en familie, om te vermijden dat je in een lastig parket gezet wordt op een familiebijeenkomst bv.
  • Verzamel genoeg recepten die ‘approved’ zijn. Zo zorg je ook voor voldoende variatie. No worries, hier help ik je wel bij!
  • Vermijd SWAPS. Daarmee wil ik zeggen dat je recepten zo gaat tweeken om ze toch maar binnen de DETOX 15 te krijgen. Ik denk aan pannenkoeken van kokomeel, zoeten met dadels enzo.. Dat gaat het doel een beetje voorbij. Probeer zo puur mogelijk te gaan.
  • Onthoud dat je niets specifiek móet eten en dat er geen limieten op hoeveelheden staan, je hoeft dus geen honger te lijden.
  • BE SMART. Zoek niet naar ‘gaten in het systeem’. Frietjes van de frituur mogen dan wel aardappelen zijn, het valt uiteraard niet onder DETOX 15. You are only fooling yourself.
  • Er zijn GEEN UITZONDERINGEN. Er zijn geen ‘oeps’ momentjes. Kies volledig voor deze detox. Deze 15 dagen staan helemaal in het teken van JOU.

Succes!

Volg mijn volledige verhaal ook op Instagram!

En deel je eigen verhaal hieronder! En share met de hashtag #DETOX15.

*Bespreek bij enige twijfel altijd met je dokter of dit programma voor jou is.

Cosy moments: tips voor tafeldecoratie

Ben ik de enige die altijd emo word van de feestdagen? Dit jaar leek het nog erger te zijn dan anders.. Ik heb met kerst zelfs een speech afgestoken over hoe dankbaar we mogen zijn met z’n allen samen aan een tafel te zitten waar we eten in overvloed op hebben staan (jup, met rechtstaan en tegen het glas tikken erbij enal!).

Voor m’n kersttafel ben ik dit jaar dan ook all the way gegaan en heb ik me allerhande nieuwe snufjes aangeschaft op Collishop. Na de vele reacties op Instagram dacht ik ook eens een postje te schrijven over tafeldecoratie. Want gezellig tafelen, das genieten en genieten is goed voor je gezondheid.

Kerst tafel decoratie

Start met een visie

Begin niet zomaar vanalles op tafel te zetten. Al heel snel heb je dan een kakafonie van ditjes en datjes die op zich allemaal mooi zijn maar tezamen de match verliezen. Denk op voorhand na over welke kleuren en welke look je wil. Alleen zo bekom je het gewenste resultaat.

More is more 

Geen regel maar wel een trend. De tafeldecoratie is dezer dagen heel aanwezig. Niet te clean of minimalistisch maar net veel dingen tegelijk. Kaarsen, decoratieve schotels, edelstenen, kandelaars,.. het kan allemaal. En zélfs allemaal samen.

Gebruik bloemen en planten

Geen tafel die er zo gesofisticeerd uitziet als diegene die ‘leeft’. Ze geven je tafel een natuurlijke en frisse uitstraling en stralen ‘natural vibes’ uit. Je kan de bloemen in kleine aparte vaasjes steken en over de ganse tafel verdelen, maar je kan ze ook gewoon op tafel leggen of hip tussen je servet steken. Ook planten kunnen perfect, mos op tafel is super hip maar tijdens de wintermaanden is ook een stukje dennen heel leuk.

Stapelen

Een WOW-tafel is gestapeld, de borden staan al op elkaar (met het soepbord bovenaan) en idealiter werk je nog met een onderzetbord ebij. Voor mijn kersttafel bijvoorbeeld gebruikte ik houten schijven als onderzetters. Ook al het bestek ligt er al en zowel wijn- als waterglazen staan al op tafel.

Tafeldecoratie zomer tips

Centraal kunstwerkje

Wat ook altijd werkt is een ‘centre piece’, een in het oog springend kunstwerkje dat centraal op de tafel staan. Kies bij een ronde tafel bijvoorbeeld voor een oversized schotel die je helemaal aankleed. Op een lange tafel kan je een lang stuk hout of een lang stuk marmer zetten en dat bekleden met bloemen en kaarsen. Let met de combo bloemen en kaarsen wel altijd goed op dat de bloemen geen vuur kunnen vatten – no good.

De decoratie die je op deze foto’s ziet is van Collishop.be. Heel makkelijk en leuk om daar wat dingen uit te kiezen met je tafeldeco in gedachten.

Nog tips? Altijd welkom in de comments!

Notenboters of notenpasta’s

6

Wie al wel eens naar De Gezonde Goesting kijkt, of mijn gelijknamig boek doorbladerd heeft, die weet ondertussen dat ik met regelmaat gebruik maak van notenboter. Omdat dit bij ons een stuk minder ingeburgerd is dan in sommige andere landen, weet niet altijd iedereen waar het over gaat. Zeker een postje waard dus én de moeite om in huis te halen.

Om te beginnen zal je op de verpakkingen in de winkel nooit notenboter zien staan. ‘Boter’ mag je namelijk enkel gebruiken wanneer er ten minste 80% melkvet in zit. Een beetje zoals amandelmelk tegenwoordig ook amandeldrink moet zijn omdat er geen zuivel aan te pas komt. Maar in de volksmond wordt notenboter het meest gebruikt.

Er zijn een paar uitzonderingen die je ongetwijfeld wel bekend in de oren zullen klinken: chocolade-hazelnootpasta (aka ‘choco’) en pindakaas (ook wel pindaboter genoemd). Uiteraard zijn dit sterk gesuikerde producten, niet bepaald de meest gezonde keuze.

Notenpasta heb je van heel wat verschillende noten en ze bestaan ook van zaden. Pindaboter, amandelboter, cahewboter (my favorite!) maar ook van hazelnoten, zonnebloempitten en so on.. Noten (en zaden dus ook) bevatten veel vetten, goeie vetten gelukkig waardoor ze makkelijk een romige pasta kunnen worden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is noten héél lang door een highspeed blender te draaien. In mijn boek vind je op pagina 191 een recept voor pindaboter bv.

En wat hebben die notenboters of notenpasta’s voor jou te bieden? Ze bevatten een heleboel gezonde vetten, proteïnen, vezels, mineralen en vitaminen. Min of meer bieden ze je dezelfde voordelen als noten, zij het dan dat het bewerkingsproces iets verder gevorderd is. En das dus ook iets om op te letten wanneer je notenboter of notenpasta’s koopt in de winkel. Check je labels en kies voor een notenboter die zo puur mogelijk is, dat wil zeggen ongezoet maar idealiter ook met zo min mogelijk andere bijgevoegde vetten..

Waar ik ze voor gebruik?

Cashewboter gebruik ik bv om cashewbrood van te maken.

Amandelpasta gebruik ik in mijn speculaaskoekjes.

Sesampasta (ook wel tahini genoemd) gebruik ik uiteraard in hummus maar ook in deze worteldip.

Waar kan je notenpasta vinden? Je vind ze in de bio- of natuurwinkel maar tegenwoordig brengt Nutridia ook verschillende notenpasta’s uit in de reguliere supermarkten of je kan ze verkrijgen op de Nutridia website.

Gebruik je zelf notenboter- of pasta? Welke is je favoriet? Let me know in de comments!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks